Ali Sadeghi, direktör Investering på Trafikverket

Vad hade du för förväntningar när du började inom järnvägen, Ali?

– Jag kom från flyget, självklart hade jag fördomar kring järnvägen. Flyget har alltid fascinerat med sin teknik för barn och vuxna medan järnvägen ibland kan uppfattas som ålderdomlig. Men den är långt mer avancerad än vad jag förstod, det är supermodernt! Digitaliseringen och allt vad det kan innebära för järnvägen är helt otroligt.

Vad gör du?
– Jag är verksamhetsdirektör, chef och ansvarig för vår investeringsverksamhet på Trafikverket.

Hur ser en typisk dag ut?
– Det är mycket möten, sju till åtta timmar om dagen. Den övriga tiden arbetar jag med strategiska frågor och ägnar åt mina medarbetare och administration.

Varför valde du järnvägen?
– Transporter och fordon har alltid intresserat mig. Tidigare arbetade jag inom husbyggnad men bytte till transportsektorn och flyget. När jag började på järnvägen 2006 hette det Banverket och att jag hamnade där var mest en slump.

Hur har din resa inom järnvägen varit?
– Jag började med ett uppdrag där jag skulle vara samordnare för sträckan Motala-Mjölby. Jag var inne i tekniken men både jag och min chef uppfattade att jag hade en förmåga att få med mig folk i svåra frågor, så jag fick mitt första chefsuppdrag. Sedan dess har jag varit gruppchef, projektchef för Ostlänken och nu detta direktörsjobb.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att jag får jobba för och med människor. Jag har en genuin nyfikenhet för människor, att se hur medarbetarna runt omkring mig utvecklas. Samtidigt är jag fascinerad av teknik. 

Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnvägen?
– Jag kan få gliringar om att järnvägen inte är punktlig. Men det är en myt och ett oförtjänt rykte, 9 av 10 tåg kommer i tid. Vi behöver hitta en retorik och få fram fakta kring detta.

Det är en bra och stabil bransch och det finns jobb. Go for it! Kör!

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba här?
– Om man är tekniskt intresserad så finns det otroligt mycket teknik. Sedan är hållbarhetsperspektivet mycket intressant, att järnvägen kan ta människor från en punkt till en annan med väldigt liten miljöbelastning. Järnvägen kommer att utgöra en mycket viktig del av framtidens transportsystem och vi behöver mycket folk. Det är en bra och stabil bransch och det finns jobb. Go for it! Kör!

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp